Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte pazarlama yöntemleri dijitalleşmeye başladı. Geleneksel pazarlama yöntemleri günümüz koşullarına uygun hale dönüşüyor. Bu serüvene günümüzde fijital pazarlama denilmektedir. Dijital dünya ile bütünleşene pazarlama stratejileri günümüzde oldukça merak ediliyor. Peki, fijital pazarlama nedir?

Fijital pazarlama, Z kuşağının hakim olduğu, Y kuşağının adaptasyon sağladığı, X kuşağının ise anlamaya çalıştığı hızla büyüme gösteren bir pazarlama şeklidir. Fijital kelimesi ‘’dijital’’ ve ‘’fiziksel’’ kelimelerinin birleşiminden meydana gelmiştir. Müşterilere iyi bir hizmet sunabilmek için dijital ve geleneksel çalışmalar bir arada yürütülerek atılan adımlar ve çalışmaların bütününe fijital pazarlama adı verilmektedir. Kısacası geleneksel yöntemlerden tam kopmadan oluşturulan bir harmanlama yöntemi gibi düşünebilirsiniz.

We Are Social ve Hootsuite tarafından yapılan araştırmadaki ‘Digital 2021‘ raporuna göre internet kullanıcıları sayısı 4,88 milyara ulaştı. Bu rakam, dünyadaki nüfusun %61,8’i demek oluyor. Reklam ve satış yapmak isteyen markaların da en büyük potansiyel gördükleri platform hiç şüphesiz sosyal medya oluyor. Televizyon reklamlarının yerini artık sosyal medyada yüksek takipçiye sahip etki gücü yüksek kişiler almaya devam ediyor.

Fijital Pazarlama Örnekleri

Şu sıralar yeni yeni popüler olmaya başladı gibi görünse de aslında bazı markaların uzun yıllardır örnek çalışmalar yaptığı bir yöntemdir. Fijital pazarlama örnekleri arasında dikkatleri çeken ve bu konuda ilk çalışmalara imza atan firma Coca-Colo oluyor. 2009 yılında gerçekleştirdiği freestyle 9100 içecek makinesi ile insanlara kendi içeceklerini yapma imkanı sağlıyordu. İnsanlar elleriyle yaptıkları içecekleri sosyal medya platformlarında paylaşarak etkileşim sağlıyorlardı.

“Amazon GO” fijital pazarlama örnekleri arasındaki firmalardan biridir. Amazon GO, fiziksel olarak personele ihtiyaç duymayan firma, aldığınız ürünü sepete ekledikten sonra kartınızla ödeme yapabildiğiniz hem fiziksel hem de dijital hizmet sunabilen bir mağazadır.

Fijital pazarlamanın Türkiye’deki örneklerini sizin için bir araya getirdik. Fijital pazarlama örnekleri arasında: Getir, Bitaksi, RoFoods gibi firmalar yer almaktadır. RoFoods, amazon benzeri bir oluşumdur. Fiziksel personele ihtiyaç duymamaktadır. Uygulama kahvenizi size en kısa sürede teslim ediyor ve QR kodu ile ödeme yapmanıza fırsat veriyor. Getir uygulaması sayesinde market alışverişinizi zaman kaybetmeden adresinize söyleyebiliyor ve Bitaksi uygulaması ile saatlerce taksi aramak ya da beklemek zorunda kalmıyorsunuz.

Fijital pazarlama çalışmaları avantajlı yönleriyle oldukça dikkat çekicidir. En büyük avantajlarının başında kişileri kısıtlamıyor oluşu geliyor. Nerede ve ne zaman olduğu fark etmeksizin ürüne ulaşabilirsiniz. Gelecek yıllarda bu tarz uygulamaların her sektörde yaygınlaşacağı ve tercih edileceği öngörülenler arasındadır. Teknolojinin gelişmesi ve herkesin kolayca internete erişebiliyor oluşu alışveriş alışkanlıklarını doğrudan değiştirmekte.

Fijital Pazarlama Avantajları

Ürünleri satın alma aşamasında müşterinin minimum zaman harcamasına ve ürünleri kolayca test edebilmesine olanak sağlanmaktadır. Test sonucunda olumlu karar veren müşteriler dijital ortamda ödeme yaparak adresine sipariş verebilmektedir. Bu durumda müşteri alışveriş sürecinden memnun kalıyor ve firmalar da amaçlarına ulaşmış oluyor. Yukarda örnek olarak verdiğimiz Amazon GO ve RoFoods firmaları da müşterilerin neredeyse sıfır temas ile alışveriş yapmasına olanak tanıyan güçlü firmalardır. Hem müşteri hem satıcı süreçten olumlu sonuç alıyor. Satıcılar, başta sistemi oluşturabilmek için yatırım yapsalar da ilerleyen süreçlerde personel maaşı, kira gibi maliyeti yüksek bu detaylarla uğraşmalarına gerek kalmıyor. Ayrıca müşteri alışkanlıklarına dair yapılan araştırmalardan elde edilen istatistik verilerden görüldüğü üzere internet alışverişi git gide daha çok yaygınlaşıyor. Özellikle Z kuşağının genelinin internetten alışveriş yapmayı tercih ettiği gerçeğinden yola çıkarak firmalar fijital pazarlama konusuna daha çok yöneliyor. Şu bir gerçek ki geleceğe giden yol modern ve teknolojik pazarlama yöntemlerinden geçiyor.

Sosyal medya pazarlaması yapmaya odaklanmayın, sosyal olmaya odaklanın. Jay Baer

Bir pazarlama çeşidi olan fijital pazarlamada da uygulanabilirlik açısından dikkat edilmesi gerekenler nedir, avantajları nedir, dijital reklam ve geleneksel pazarlama ile ilgili bağlantısı nedir gibi merak edilenleri ele aldığımız ve cevap aradığımız yazının devamının gelmesini istiyorsanız yorum yazmayı unutmayın 🙂

Öneri içerik : Dijital pazarlama uzmanı nedir?

Google Ads, Facebook & Instagram, Funnel ve Mail Marketing ile ilgili ücretsiz içerikleri takip etmeyi unutmayın.

Görüşmek üzere 👋🏻

İçeriğimizi Beğendiniz Mi?
[Ortalama: 0]

Kategorisi:

Etiketler: