Teknolojinin gelişimiyle birlikte yeni çalışma stilleri popüler hale geliyor. Mesai kavramı olmadan çalışmayı sevenler için freelancer iş kavramı popülerliğini arttıran çalışma stillerinden biri.

Freelancer ne demek?

Freelancer, esnek çalışma saatleri olan ve kişinin istediği mekânda çalışmasına olanak tanıyan uzaktan çalışma sisteminin genel adıdır. Herhangi bir kuruma bağlı olmadan kendi düzeninizi ve kurallarınızı oluşturduğunuz çalışma stilidir. Kelime olarak da serbest çalışma anlamına geliyor. Kavramın tanımında belirtmiş olduğumuz serbest çalışma sizi yanıltmasın. Çünkü her ne kadar serbest çalışacak olsanız da belli bir düzen ve disipline sahip olmanız başarılı sonuç elde edebilmeniz için oldukça önemli. Bu tanım ilginizi çektiyse eğer bu sektöre nasıl gireceğinizi öğrenmenin tam vakti demektir.

Freelancer dünyasına dair bilmeniz gereken ve atmanız gereken adımları sizin için bir araya getirdik. Eğer siz de kurumsal dünyanın mesai kavramından uzaklaşmak istiyorsanız veya ek gelir elde etmek için Home Office iş arıyorsanız doğru yerdesiniz. Bilmeniz gereken tüm detaylar bu yazıda.

Freelancer Ücretsiz çalışmak isteseydi, serbest çalışan değil, gönüllü olmayı seçerdi. Farkı öğrenin!

Freelancer Çalışılabilecek İşler :

Freelancer olarak çalışmaya başlamak isteyenlere öncelikli olarak önerebileceğimiz belli başlı kategoriler bulunuyor. Neredeyse her alanda freelancer iş bulabilirsiniz. Ancak talebin yoğun olduğu kategorilerden başlayarak iş bulma olasılığınızı arttırabilirsiniz. Gelin birlikte freelancer iş örneklerini inceleyelim.

Freelancer iş başlığına ilk olarak dijital pazarlama danışmanlığını örnek verebiliriz. İnternet reklamcılığını merak ediyorsanız, reklam ve pazarlama alanında başarılı olabileceğinize inanıyorsanız eğer bu iş tam da size göre. Dijital pazarlama danışmanlığını eğer hala bilmiyorsanız şuradan inceleyebilirsiniz.

Freelancer iş başlığına metin yazarlığını da örnek verebiliriz. Yazmaya meraklıysanız ve düşüncelerinizi yazı ile rahatça ifade edebileceğinize inanıyorsanız eğer bu iş tam da size göre. SEO uyumlu yazılar alıcıların en çok talep ettiği işlerin başında geliyor. SEO kavramını daha önce duymadıysanız eğer kısaca özetleyelim. SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir.

Web sitelerin, arama motorlarındaki görünürlüğünü arttırmak için yazıların belli başlı kriterlere göre yazılmasını kapsamaktadır. SEO kurallarına uygun bir yazının siteye yüklenmesi ziyaretçi sayısı ve buna bağlı olarak sitenin gelirini arttırmaktadır. SEO hakkında küçük bir araştırma yaparak siz de bu alanda sipariş almaya ve çalışmaya başlayabilirsiniz.

Popüler bir diğer iş alanı ise grafik tasarım. Photoshop, Canva, Illustrator ve Adobe InDesign uygulamalarından birine hâkimseniz eğer bu alanda sipariş alabilmeniz mümkün. Bu uygulamaları kullanarak sosyal medya hesapları için post ve story tasarımı, etkinliklerin tanıtım afişini veya broşürünü tasarlayabilirsiniz. Bunların haricinde web siteleri için banner tasarımları ve daha birçok iş yapma imkanı bulabilirsiniz. Bu alanların haricinde çeviri, yazılım ve daha birçok konuda freelancer iş bulabilirsiniz.

Freelancer Çalışmak Ne Demek?

Freelancer Çalışmak Ne Demek?

Freelancer İşler Yapabileceğiniz Siteler :

Freelancer olma sürecinin başlangıcında müşteri bulabilmek için bazı platformlara ihtiyacınız bulunuyor. Bununla alakalı birçok firma mevcut. Firmalar arasında sizin alanınıza uygun ve size en çok hitap eden platformları seçebilirsiniz. Freelancer siteler, hem müşterinin hem de freelancerın haklarını korumaya yönelik bir sistem kurmaktadır. Genel olarak ödeme güvenliği ve iş kalitesi açısından iki tarafın da mağdur olmayacağı şekilde çalışır.

Örneğin; ödeme sitenin havuzunda bekletilir ve iki taraf da sorumluluklarını tamamladığında ödeme tamamlandı aşamasına geçilir. Freelancer olmanın en güzel yanlarından biri de yaptığınızın işin dönütünün direkt olarak tarafınıza yapılıyor olmasıdır. Özellikle olumlu yorumlar işinizden keyif almanız konusunda pekiştirici olacaktır. Peki, freelancer iş nasıl bulunur? Gelin birlikte freelancer işler yapabileceğiniz siteleri inceleyelim.

Profil oluşturabileceğiniz birçok web site bulunuyor. Bunlardan bazıları yabancı web site ve dolar üzerinden para kazanmanıza olanak sağlıyor. Web siteleri inceleyerek kendinizi en ifade edebileceğiniz sisteme sahip olanı tercih edebilir veya birkaç tanesine üyelik oluşturarak şans verebilirsiniz. Freelancer siteleri olarak da geçen bu web sitelerinden bazılarına üyelik oluşturmak ücretli. İşe başlama sürecinizi kolaylaştırmak adına en iyi freelancer siteleri sizin için bir araya getirdik.

Birçok ülkeden müşteriye ulaşabileceğiniz bir sitedir. Geçmiş çalışmalarınızı öne çıkarabiliyor ve alıcıların işlerinizi görmesini sağlayabiliyorsunuz. Fiverr’a üyelik oluşturmak tamamen ücretsiz. Fiverr’da ücretlendirme 5 dolardan başlamaktadır. Oluşturacağınız iş ilanı için minimum 5 dolar ücretlendirme belirleyebiliyorsunuz. Site, satıcıdan her işte %20 komisyon alıyor. Örneğin 10 dolarlık bir sipariş aldınız hesabınıza yatırılan ücret 8 dolar oluyor. Fiverr’ın web sitesini ziyaret ederek detaylı inceleme yapabilir ve kendinize bir profil oluşturabilirsiniz.

Dünyanın en büyük freelancer ağına sahip platformlar arasında yer alır. Türkiye’den hesap açan kişiler ödemeleri Payooner ile alabiliyor. Sitede iş alabilmek ve müşterilerle anlaşabilmek için İngilizce bilmeniz gerekiyor. Ancak biraz İngilizce biliyorum biraz da translate ile hallederim diyorsanız bu platforma bir şans verebilirsiniz. Siteye ister ücretli ister ücretsiz basic versiyonuna üyelik oluşturabiliyorsunuz. Site 500 dolara kadar olan siparişlerinizde %20 komisyon alırken 500 – 10.000 dolar arası siparişlerinizden %10 komisyon alıyor.

Türk freelancer sitelerin başında gelen bir platformdur. Minimum 10 lira değerinde ilan açabiliyorsunuz. Siteye üye olmak için bir kereye mahsus 20 lira ödemeniz gerekiyor. Sonrasında ise aldığınız işlerde %20 gibi bir komisyon ücreti bulunuyor.  Ara yüzü oldukça basit ve kullanımı kolay olan freelancer site örneklerinden biridir. Öncelikle profilinizde yapabileceğiniz işlere dair ilanlar açıyorsunuz ve site size her gün alıcıların talep ettiği iş ilanlarını gösteriyor. İsterseniz eğer günlük ilanları takip edebilirsiniz ya da alıcıların size ulaşmasını bekleyebilirsiniz.

Türk freelancer siteleri için örnekleri çoğaltmak mümkün. Armut, Uzman Kirala, Hızlı Uzman, R10, İçerik Bulutu ve Proje Kurdu adında birçok Türk freelancer siteleri mevcut. Türk freelancer siteleri size geniş bir alan yaratır ancak yabancı freelancer siteleri kazanç açısından daha avantajlı denilebilir. Yabancı freelancer siteleri için de örnekleri çoğaltmak mümkün. Nexxt, People Per Hour ve Guru popüler yabancı freelancer siteleri arasında yer alıyor.

Freelancer Olmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Freelancer alanında çalışmalar yapan bireylere Freelancer adı verilmektedir. Bunun haricinde freelancer siteleri amacınıza ulaşmanızda büyük fayda sağlayan platformlardır. Freelancer sitelere üyelik oluşturduktan sonra en çok duyacağınız kavramların başında revize ve brief geliyor. Revize ne demek? Brief nedir? Bu sorulara karşı cevapsız kalmamanız için kısaca özetleyelim. Revize, müşterinin yaptığınız çalışma üzerinde değişiklik istemesi anlamına gelmektedir.  Brief ise müşterinin iş tanımını detaylı bir şekilde açıklayarak oluşturduğu dosyadır.

Evet! Freelancer ne demek? Freelancer iş nasıl bulunur? gibi sorularınızı yanıtladık. Freelancer olmak için bilmeniz gerekenler bu kadar. İstediğiniz bir web sitede üyelik oluşturarak hemen bu serüvene başlayabilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken birkaç detay var. Birkaç gün sitede online olup sonra vazgeçmek size bir şey katmayacaktır. İstikrarınızı bozmadan olabildiğinizce sitede online kalarak sipariş alma olasılığınızı yükseltebilirsiniz. Ayrıca profilinize önceki işleriniz hakkında fikir vermesi için çalışmalarınızı eklemeniz alıcıların dikkatini çekmeniz konusunda fayda sağlayacaktır. Dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta teslim ettiğiniz işlerin kalitesidir. Müşterinin devam eden işlerde tekrar sizi tercih etmesini sağlayacağı için samimi ve saygılı bir dil kullanmaya özen göstermelisiniz. Profilinizde ne kadar yorum ve değerlendirme olursa gelecek müşteriler de doğru orantıda artış gösterecektir.

Bu yüzden başlangıçta yorum ve değerlendirme için ücretlendirmelerinizi alt seviyede tutabilirsiniz. Freelancer sitelerde üyeliğinizi oluşturarak hemen ek gelir elde etmeye başlayabilir ve yeni insanlarla tanışarak sınırlarınızı kendinizin belirlemiş olduğu işinizin patronu olabilirsiniz.

Görüşmek üzere 👋

İçeriğimizi Beğendiniz Mi?
[Ortalama: 0]

Kategorisi:

Etiketler: