Metaverse nedir? Bir ormanda dünyadan ve teknolojiden uzak yaşamıyorsanız, Facebook’un ismini “Meta” olarak değiştirdiğini duymuşsunuzdur. Bu değişiklik, şirketin geleceğini “Metaverse Nedir?” diye herkesin birbirine sorduğu şeye yatırma niyetinin bir göstergesidir.
Metaverse Nedir?
2004’ten bu yana Facebook, kültürel ortamı değiştirerek dünyanın en çok tanınan dijital platformu haline geldi ve bugün de dünyanın en çok tanınan markası. Facebook markası, mavi beyaz “F” ile bilincimizde yaşıyor ve değişeceği düşüncesi hiç aklımızdan geçmedi. Bununla birlikte, 2021 itibariyle Facebook, kendisini yeniden markalaştırarak ve hatta adını değiştirerek dünyayı şok etti.
Facebook’dan Meta’ya geçmek ve kendisini Facebook ve Instagram’ın giderek eleştirilen içeriğinden tamamen soyutlamak, gerçekten çok fazla sürpriz olmamalı ama bu değişiklik dünyayı sarstı çünkü toplum artık sanal gerçekliği biliyor ve bu yakında yeni normal olacak.
2022’ye girerken Metaverse’den gerçekten ne bekleyebiliriz ve bu işletmelerin çalışma şeklini etkiler mi?
Metaverse ile Tanışın!
Meta’nın yeni bir vizyonu var ve bu, kullanıcılarını meslektaşlarıyla sohbet edebilecekleri, bir konferansa gidebilecekleri veya dünyanın herhangi bir yerindeki arkadaşlarla takılabilecekleri sanal bir ortam sağlayarak bir araya getirmek. Bu kulağa Matrix’ten fırlamış gibi geliyor ya da doksanların başlarından kalma 2.sınıf bilim kurgu bir filme benziyor, değil mi?
”Artık hepimiz, dev bir beyindeki nöronlar gibi internetle bağlıyız.” Stephen Hawking
Metaverse’yi Tanıyın!
Metaverse terimi ilk olarak romancı Neil Stephenson tarafından halkın bilincine getirildi. Stephenson, Snow Crash adlı kitabında, bir fiziksel gerçeklik ve bir çevrimiçi gerçeklik olmak üzere iki paralel dünyaya atıfta bulunur. Bu sanal dünyaya “Metaverse” adı verildi. Romanda, gerçek dünyaya insan varlığının tüm sektörlerini özelleştiren devasa şirketler hakim olurken, Metaverse yolsuzluk ve tehlikenin hakimiyetindeydi. Böylece, esasen Facebook kendisini bilimkurgu benzeri bir gerçekliğe dönüştürdü ve aynı zamanda dünya çapında şirketokrasi ile eş anlamlı hale getirdi.
Yunanca μετά kelimesinden gelmektedir. Meta ayrıca “ötesine” bir tür metamorfoz anlamına da gelebilir ve komplo teorisyenleri bu kavramı severler. Yani Meta ve Metaverse, fiziksel gerçekliğin hemen yanında veya ötesinde var olan bir dijital gerçekliğe atıfta bulunur.
Meta bir tür sanal gerçeklik yaratmaya odaklanarak bize dünyamız için faydalı bir şey mi sağlıyor?
Mark Zuckerberg Mart ayındaki bir podcast’te , “2030 yılına kadar, yeni nesil bu teknoloji, kullanıcıların koltuklarından kalkmadan bir yerden başka bir yere ışınlanmalarına izin verecek ve bu sadece oyun ve eğlence için değil, aynı zamanda iş için de geçerli olacak dedi. Şimdi Facebook, Sanal Gerçekliğin etkin olduğu bir Metaverse oluşturmak için net bir vizyona sahip bir şirket olan Meta olarak yeniden markalaştı.
Öyleyse, eldeki soruya geri dönersek: Meta, bir tür sanal gerçeklik yaratmaya odaklanarak bize dünyamız için faydalı bir şey mi sağlıyor? Kesinlikle.
Metaverse ile Çalışmak!
Metaverse’i bir çalışma ortamı olarak kullanmak aşağıdaki avantajlarla birlikte gelir:
Uzaktan Çalışma Zorlukları Çözülüyor :
Uzaktan çalışma, işyerinde çalışanların bir Zoom çağrısı yoluyla beden dilini tam olarak anlayamamasından iş akışını düzgün bir şekilde izleyemeyen yöneticilere kadar çok sayıda soruna neden oldu. Metaverse, avatarların tek bir yerde bulunabileceği ve yan yana çalışabileceği sürükleyici bir sanal çalışma alanı sunacak. Evet, kulağa bilimkurgudan fırlamış gibi geliyor ama çok yakında gerçeğe dönüşecek.
Problemleri 3D Çözün :
İşyerindeki problemlerin üstesinden gelmek, özellikle bu problemler görsel olduğunda zor olabilir. Bina maketleri yaratan mimarları düşünün. Bunu akılda tutarak, Metaverse, hemen hemen her şeyin 3D modelini oluşturabilen ve daha akıllı karar vermeyi sağlayan 3D bir alan sağlar.
Metaverse sayesinde bir ofiste alan artık sınırlı değil. Yeni bir ofise mi ihtiyacınız var? Sahip olduğunuz alana bir uzantı eklemeniz yeterlidir.
Donanım Bağımlılığına Elveda :
İşyerinde verimliliği bu şekilde artırırsınız! Çalışanlar, konferans ekipmanı, beyaz tahtalar, projektörler vb. gibi gereksiz harcamaları kesen dijital iş istasyonlarına sahip olabilecekler. Her şey dijitaldir ve Metaverse’de ihtiyaç duyduğunuz yatırımın çok küçük bir kısmıyla tüm sanal konferansları ve toplantıları oluşturabileceksiniz. Gerçek dünya da tek ihtiyacınız olan bir bulut. Akıllara durgunluk veriyor değil mi?
Peki Metaverse çalışma şeklimizi değiştirecek mi? Şüphesiz, faydaları konuşulur ama herkes bu yeni sanal dünyayı benimseyecek mi? Sadece zaman gösterecek. Düşüncelerinizi bu yazının altına cevap olarak ekleyebilirsiniz.
Benzer içerik : Fijital Pazarlama Nedir?
Google Ads, Facebook & Instagram, Funnel ve Mail Marketing ile ilgili ücretsiz içerikleri takip etmeyi unutmayın.
En son gönderileri doğrudan e-postanıza almak için e-posta bültenimize abone olun.
[…] nedir? diye merak edenlere özel içeriğe ise buraya tıklayarak […]