SEM (Search Engine Marketing) Türkçe de karşılığı arama motoru pazarlaması olarak tanımlanır. Google arama ağı reklamları nedir ve nasıl verilir sorusunun cevabını bu yazımda rahatlıkla bulabileceksiniz. Web sitelerine daha fazla bilinirlik sağlamaya yarayan bir ödemeli reklamcılık türüdür. Bunun bir de kardeşi olan SEO (Search Engine Optimization) var ama hem alanım değil hem de bu yazının konusu değil 🙂
Google arama ağı reklamları nedir?
Hemen geçelim Google ads arama ağı reklamları nedir? Nasıl verilir? İnceleyelim!
Google Ads arama ağı reklamlarını kullanarak reklam verdiğinizde, arama yapanlar sadece reklamlarınıza tıkladığında para ödersiniz. Bu Tıklama Başına Ödeme olarak adlandırılır. Aslında biz buna Pay Per Click yani Ppc diyoruz.
Eğer reklam verme amacınız ürün ya da hizmet arayan pazardaki arayışta olan kitleye ulaşmak ise veya marka bilinirliğini artırmak değilse Google arama ağı reklamları iyi bir yöntemdir.
Eğer Google reklamlarına ilk defa başlayacaksınız önerim önce arama ağı reklamlarını kullanarak başlamanız olacaktır.
Google Arama Ağı Reklamları Nasıl Verilir?
Google arama ağı reklamları vermek istiyorsanız öncelikle bir Gmail hesabına ihtiyacınız var. Eğer bir Gmail hesabınız var ise Google Ads sayfasına giderek Hemen Başlayın butonuna tıklayın önünüze aşağıda ki gibi bir sayfa açılacak.
Biz ilk defa reklam vermiyormuş gibi düşünerek ”Yeni Google Ads Hesabı” butonuna tıklıyor ve önümüze gelecek olan sayfa da en altta yer alan ‘Uzman Moduna Geçin! bağlantısına tıklıyoruz. Tebrikler artık sizde bir Google Ads Uzmanısınız 🙂
İyi bir içeriğin anahtar kelimesi ”ilgi çekici” olmasıdır. Jason Miller
Google ads kampanya türleri arasında reklam verme amacımızı belirlememiz gerekiyor. Amacımız eğer daha çok satış ise satış hedeflemesi, daha çok web sitemize kullanıcı çekmek ise web site trafiği hedeflemesini seçebiliriz. Ürün ve hizmetlerimizi göstermek için web site trafiğini seçerek devam edeceğiz.
Google Ads Kampanya Türleri Nelerdir?
- Satış : Online, uygulama içi, telefon aracılığıyla veya mağazada gerçekleştirilen satışları artırmak için seçebilirsiniz.
- Potansiyel Müşteri : Müşterileri harekete geçmeye teşvik ederek potansiyel müşteriler ve başka dönüşümler elde etmek için seçebilirsiniz.
- Web Site Trafiği : Web sitenizi doğru kullanıcıların ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz.
- Ürün ve Marka Değerlendirme : Kullanıcıları ürünlerinizi veya hizmetlerinizi keşfetmeye teşvik edebilirsiniz.
- Marka Bilinirliği ve Erişim : Geniş bir kitleye ulaşarak marka bilinirliği oluşturabilirsiniz.
- Uygulama Tanıtımı : Mobil App uygulamanız için daha fazla yükleme, etkileşim, indirme ve ön kayıt elde edebilirsiniz.
- Yerel Mağaza Ziyareti : Restoranlar ve bayiler dahil yerel mağazalara giden müşteri sayısını artırabilirsiniz.
Google arama ağı reklamları nasıl verilir? bunu öğrendiğimiz için, biz ”Ara” seçeneğini seçerek devam edeceğiz. Reklam vermek istediğiniz web site adresinizi hemen aşağıda yer alan yere yazın.
Kampanya adınızı belirleyerek devam edin. Ardından aşağı da bulunan ”Ağlar” kısmında şuan boş olan 2 kutucuk seçeneği seçili olmasa bile reklamınız arama ağı reklamlarında gösterilecek. Ancak ilk kutucuk olan Google arama ağı iş ortaklarını dahil et seçeneğini de seçerseniz reklamlarınız Google ile anlaşmalı olan sitelerde de gösterilecektir. Seçmenizin herhangi bir zararı yoktur, tamamen size kalmış.
Konumlar bölümünde reklamınızı göstermek istediğiniz yeri hedefleyebilirsiniz. Eğer yerel de reklam vermek istiyorsanız, Başka bir yer seçeneğine tıklayarak ‘Gelişmiş Arama’ yı seçmelisiniz, önünüze açılacak pencere de şehir olarak ya da yarıçap olarak hedefleme yapabilirsiniz.
Burada ki önemli olan detay reklamlarınızın gözükmesini istemediğiniz tüm illeri yine aynı yerde tek tek yazarak hariç bırakmalısınız ki olası bir maliyet artışının şimdiden önüne geçmiş olun.
Diller bölümünde ise, müşterilerin konuştuğu dilleri seçebilirsiniz. Bence İngilizce seçeneği her zaman aktif olmalıdır.
Kitle segmentleri bölümünde ise hedefleme yapmanızı önermiyorum çünkü reklamlarınız arayışta olan kullanıcı önüne çıkacaktır.
Bütçe bölümünde ise, öncesinde sektörünüz ile ilgili bir araştırma yapmış olmanız faydanıza olacaktır. Tıklama başı maliyetler ne kadar, az çok fikir sahibi olursanız eğer, faydalı bir kampanya için ortalama gereken bütçeyi de belirleyebilirsiniz. Ancak tabi ki siz yine de dilediğiniz bütçeyi yazmakta özgürsünüz.
Sektörünüz hakkında en doğru bütçeyi belirlemek için ise Google Ads→Araçlar ve Ayarlar→Planlama→Anahtar Kelime Planlayıcı‘ yı kullanabilirsiniz.
Teklif verme bölümünde ise teklif stratejisini belirleyerek kampanya amacınızı belirleyebilirsiniz. Tıklamaları seçip eğer bir de aşağıda yer alan maximum tbm için sınır belirlerseniz, belirlediğiniz şartlarda size müşteri getirmeye çalışacaktır.
Google ads reklam uzantıları bölümünde ise işletmeniz hakkında kullanıcılara daha fazla bilgi vererek, etkileşim ve tıklama alma şansınızı artırabilirsiniz. Kesinlikle tavsiye edilir. İşletmeniz hakkında Yer, Telefon, Promosyon vb. şeyleri kullanıcıya gösterebilirsiniz.
Eğer bu alanda reklam uzantıları önünüze çıkmazsa endişelenmeyin reklamları kurduktan sonra Google ads paneli içerisinde Reklamlar ve Uzantılar bölümünden ekleyebilirsiniz.
Google Reklam grubu türü seçenekleri arasında yer alan standart reklam grubunu seçerek devam edelim. Dinamik reklam grubundan birazdan bahsedeceğiz.
Aşağıda yer alan web sitesi için siteden otomatik olarak tahmin üzerine bazı anahtar kelimeleri Google belirliyor. Tabi ki biz işimizi kimseye bırakmıyoruz. Doğru rakip analizi ve anahtar kelime analizi yaparak belirlediğimiz kelimeleri aşağıda yer alan kutuya yazıyoruz. Tabi bu noktadan sonra Google Ads Anahtar Kelime Eşleme Türleri işin içine giriyor, linkini bıraktım inceleyebilirsiniz. Kaydet ve devam et dedikten sonra ise reklamlarımızı yazacağımız alan açılacaktır.
Google metin reklamlarını kaldırdıktan sonra bizi duyarlı arama ağı reklamları oluşturmaya yönlendiriyor. Google ads Duyarlı arama ağı reklamları sayesinde ise en verimli reklam başlıklarımızı ve açıklamalarımızı oluşturabiliriz. Bununla ilgili ayrıca bir içerik hazırladım, incelemenizi öneririm.
Nihai URL, kullanıcıların reklamınızı tıkladıktan sonra eriştiği URL’dir.
Görünen URL, potansiyel müşterilere reklamınızı tıkladıklarında ulaşacakları web sayfası konusunda net bir fikir verir.
Ürün ya da hizmetiniz ile alakalı olan başlıkları ve açıklamaları belirledikten sonra reklamlarınız oluşturulacaktır. Ancak burada önemli olan nokta yukarıda görsel içerisinde yer alan reklam gücü alanını ”Mükemmel” seviyeye çıkarmak olacaktır.
Duyarlı arama ağı reklamlarında 15 başlık ve 4 açıklama eklenebiliyor, o yüzden alakalı olacak şekilde reklam gücü mükemmel seviyeye gelesiye kadar var gücünüzle başlık ve açıklama yazabilirsiniz.
Tebrikler! Google arama ağı reklamlarınızı oluşturdunuz.
En son gönderileri doğrudan e-postanıza almak için e-posta bültenimize abone olun.
[…] Arama Ağı Reklamları Nedir? : İşletmeler tarafından en çok tercih edilen Google Ads reklam türüdür. Hali hazırda arayışta olan pazardaki kitleyi hedeflemenize olanak tanır. Ürün ve hizmetlerinizi Google üzerinde öne çıkarmak için kullanılan metin reklamlardır. […]
[…] Arama Ağı Reklamları Nedir? : İşletmeler tarafından en çok tercih edilen Google Ads reklam türüdür. Hali hazırda arayışta olan pazardaki kitleyi hedeflemenize olanak tanır. Ürün ve hizmetlerinizi Google üzerinde öne çıkarmak için kullanılan metin reklamlardır. […]